Beter en efficiënter verjongen met de disc trencher

7 maart 2014

Sinds 2013 wordt er in Nederland gewerkt met de disc trencher. Deze machine, een hydraulische schijf die in een driepunt-ophanging achter een trekker geplaatst kan worden, kan ingezet worden om bosgrond klaar te maken voor natuurlijke verjonging of voor het planten van (plug)plantsoen. De Firma Noest is de eerste aannemer die de disc trencher in Nederland in gebruik heeft genomen. In de terreinen van diverse leden van de Bosgroepen is de nieuwe trencher inmiddels toegepast, met goed resultaat.

Eigenaar Ap Obdam van de firma Noest is positief gestemd: “De disc trencher is ontwikkeld door het bosbouwbedrijf van de Tsjechische overheid. In diverse Oost-Europese landen zijn er al goede ervaringen mee. In Nederland hebben we nu op een aantal proefvlakken met de trencher gewerkt en de resultaten waren zeer goed.”

De firma Noest heeft de disc trencher aangeschaft op verzoek van meerdere opdrachtgevers, die o.a. aan de slag willen met plugplantsoen. Daarvoor is de disc trencher namelijk ideaal. In vergelijking met de bekende bosploeg verplaatst de disc trencher minder minerale grond. Ook worden de ploegvoren beter losgewoeld, waardoor ze veel geschikter zijn voor het opkomen van natuurlijke verjonging en voor het gebruik van plugplantsoen.

Ook Theo Keizers, werkzaam als beheerder en plantsoenspecialist bij Bosgroep Noord-Oost Nederland, is enthousiast, niet alleen over de kwaliteit van de ploeg, maar ook over de brede inzetbaarheid: “De verwachting is dat de disc trencher ook direct ingezet kan worden op kraanschoon terrein. Het klepelen, dat bij inzet van een gewone bosploeg wél nodig is, wordt dan overbodig. Dat levert een flinke kostenbesparing op.”

labels: , , ,

gerelateerd