Beheerdersdag van grote waarde voor kennisuitwisseling

30 september 2014

Beheerders van bos, natuur en landschap kwamen vrijdag 26 september weer massaal naar de jaarlijkse Beheerdersdag om bijgepraat te worden over de nieuwste ontwikkelingen in hun werkveld. Na een ludieke opening met drie sprekende bomen, konden de bezoekers kiezen uit een ruim aanbod aan workshops, lezingen, mini-cursussen en demo’s. Wie geen energie meer had, kon even rustig bijkomen op de informatiemarkt onder het genot van versgeperst appelsap of een natuurvleesburger.

Van trekpaard tot drone
Bijna 400 mensen waren naar Landgoed Zonnestraal in Hilversum gekomen om de zesde editie van de Beheerdersdag bij te wonen. Het programma was wederom uitgebreider dan vorig jaar en enorm gevarieerd: een discussie over de werkbaarheid van gedragscodes bos en natuurbeheer was populair en ook een meer maatschappelijk onderwerp als de betrokkenheid van burgers in je beheer was zeer in trek. Daarnaast waren er allerlei ecologisch getinte presentaties, over herintroductie, grote grazers, monitoring en heidebeheer. Buiten werd dat heidebeheer ook meteen toegepast, door een enthousiaste schaapsherder en zijn kudde. De dag bood ook een podium aan minder bekende onderwerpen, zoals natuurcriminaliteit, het werken met cameravallen en het gebruik van drones in het natuurbeheer.

Kennismaken en kennis uitwisselen
Het feit dat de Beheerdersdag voor de 6e keer op rij werd georganiseerd, toont aan dat er grote behoefte is aan een landelijke dag gericht op kennisuitwisseling. Voor beheerders is de dag een moment om kennis uit te wisselen met collega’s uit alle windstreken. Voor BIJ12, één van de sponsoren van de dag, is het bijvoorbeeld een uitgelezen kans om trends en ontwikkelingen in natuur- en bosbeheer te delen. BIJ12 is dit jaar gestart als organisatie van, voor en door provincies en werkt aan het samenbrengen van natuurinformatie en de afstemming van bijvoorbeeld subsidieregels voor natuurbeheer. “Voor ons is deze dag dé gelegenheid om kennis te maken met de uitvoerders van het natuurbeleid”, aldus één van de aanwezige BIJ12-projectleiders.

Ook vanuit het onderwijs was er dit jaar een inhoudelijke bijdrage. Diverse studenten van HBO en universiteit hielpen mee tijdens de dag of presenteerden hun onderzoek. Volgens één van de meegereisde docenten is deze dag voor studenten een unieke kans om kennis te maken met de sector.

Brede samenwerking
De Beheerdersdag kwam dit jaar tot stand door de samenwerking van tien partijen uit de sector. Het is hun wens om deze dag ook de komende jaren te blijven organiseren. Daarom gaan ze dit najaar alweer om de tafel om de voorbereidingen voor 2015 op te starten. Partijen die vanaf 2015 ook een bijdrage willen leveren, worden van harte uitgenodigd om bij dit startgesprek aan te sluiten.

Hieronder ziet u een sfeerimpressie van de Beheerdersdag 2014. De foto’s zijn gemaakt door I See For You – Föllmi Photography en de Bosgroepen.

 

Voor vragen over de Beheerdersdag kunt u contact opnemen met Renske Terhürne (r.terhurne@bosgroepen.nl).

labels: , , , , ,

gerelateerd