Beheerdersdag: leukste bos- en natuurbijeenkomst van het jaar

5 oktober 2015

Op vrijdag 25 september was de zevende editie van de Beheerdersdag, die dit jaar plaatsvond in en om Radio Kootwijk. Met ruim 500 aanwezige natuurbeheerders, beleidsmedewerkers, adviseurs en andere geïnteresseerden in natuur, bos en landschap was de dag goed bezocht en werd er volop genetwerkt en kennis uitgewisseld.

Enkele aanwezigen vertellen: ‘De Beheerdersdag is de leukste natuurconferentie van het jaar!’ ‘Het is een dag vol workshops en ontmoeting.’ ‘Interessante verhalen, leuke contacten en een toplocatie!’ ‘De enige landelijke dag waar zo veel particuliere en georganiseerde beheerders samenkomen.’

De Bosgroepen en de VBNE organiseerden de Beheerdersdag, samen met diverse partners: BIJ12, de Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Landschappen NL, Staatsbosbeheer, KNBV en OBN. Ook dit jaar stond de dag in het teken van actualiteit, kennisuitwisseling en ontmoeting.

Vraaggesprek over stikstof en ammoniak
De dag werd geopend met een vraaggesprek over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Boswachters André Donker en Eric van Gerrevink stelden een aantal, soms kritische, vragen aan gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, Peter Munters van het ministerie van Economische Zaken, Mascha Bouwer van Staatsbosbeheer en Edward van der Geest van de gemeente Nunspeet. Het ging onder andere over het nut van de PAS en de winst voor natuur en economie. De beleidsvertegenwoordigers waren, ondanks de wat lange aanloop, positief over het instrument PAS en spraken de wens uit om samen met beheerders en beheerorgansiaties te werken aan optimalisatie ervan.

Naast de PAS ging het gesprek ook over de Green Deal plantmateriaal, die eind dit jaar afloopt. Mascha Brouwer reikte namens de betrokkenen een handige praktijkgids over de beoordeling van plantmateriaal uit.

Workshops en kennisdeling
In vier workshoprondes werden de aanwezigen vervolgens geïnformeerd over een breed scala aan bos-, natuur- en landschapsonderwerpen: de nieuwe Natuurwet, de duurzame oogst van tak- en tophout, een masterclass boscommunicatie, het Landschapsobservatorium, uitleg over de beheersystemen Betula, Boom en CMSi, meer doen met de gegevens in de NDFF, een opfriscursus bosbeheer, vragen en antwoorden over de bestrijding van Japanse duizendknoop, natuurbrandpreventie en boomveiligheid, de ins en outs van de PAS voor de kleine beheerder, enzovoorts.

‘De essentie van bosbeheer? Bos toekomst geven en ruimte creëren voor natuurlijke processen. Bos groeit en bomen strijden om licht en ruimte. Bosbeheer is kiezen en zagen.’ ‘Houd het simpel als je vertelt over bosbeheer en laat mensen opkijken.’ Aldus spreker Simon Klingen en enkele deelnemers aan de workshop boscommunicatie.

Netwerken bij de informatiemarkt en borrel
Uiteraard was er daarnaast voldoende gelegenheid om te struinen en nieuwe en bestaande technieken te bekijken op de infomarkt en tijdens diverse demonstraties. En net als bij de eerdere edities werd ook deze Beheerdersdag traditiegetrouw afgesloten met een netwerkborrel waarbij het ‘veld’ elkaar opzocht om bij- en na te praten over het beheer van bos, natuur en landschap.

Kijk voor meer informatie op www.beheerdersdag.nl. Hier kunt u ook het Beheerdersdag Magazine bestellen.

labels: ,

gerelateerd