Bart Nyssen vertelt bij RTV Drenthe over de Amerikaanse vogelkers: een zegen of een plaag?

1 juni 2021

In de uitzending van ROEG! (RTV Drenthe) van 29 mei, stond de Amerikaanse vogelkers centraal. Boswachter Kees van Son ziet wel wat in de ‘sierwaarde’ van de struik of boom, maar doordat de soort zo enorm woekert, kiest hij er regelmatig voor om de soort actief te bestrijden. En ook veel werkgroepen zien dat als enige optie. Onze collega Bart Nyssen laat zien hoe waardevol de Amerikaanse vogelkers voor een bos kan zijn en hoe je hem op natuurlijke wijze in toom kunt houden.

Toen de Amerikaanse vogelkers werd geïmporteerd uit Amerika door plantenverzamelaars, hield men geen rekening met de woekerende eigenschappen; de kracht van de plant om alles weg te drukken. De Amerikaanse vogelkers is inmiddels bestempeld als ‘invasieve exoot’ en heeft zelfs de bijnaam ‘bospest’. Doordat de Amerikaanse vogelkers een hele dichte massa kan vormen die veel schaduw veroorzaakt, zien veel beheerders de soort als een bedreiging voor andere plantensoorten, zoals de jeneverbes. Zo ook in Drenthe, waar RTV Drenthe in het programma ROEG! aandacht besteedde aan de Amerikaanse vogelkers.

Schillen en trekken

Op verschillende plaatsen wordt hard gewerkt om de invasieve exoot te bestrijden. Door ze met wortel en al uit de grond te trekken, of door de struiken te ‘schillen’. Op ongeveer een meter hoogte wordt de stam helemaal geschild, waardoor die in twee jaar tijd afsterft. De Amerikaanse vogelkers helemaal wegkrijgen uit Drenthe is niet meer haalbaar. Er wordt daarom al jaren gesproken van het accepteren en in toom proberen te houden.

Concurrentie creëren

Onze collega, bosecoloog Bart Nyssen, heeft voor sommige terreinen een heel andere oplossing dan bestrijden: de Amerikaanse vogelkers gewoon laten staan, en de concurrentie met inheemse boomsoorten op gang brengen. “Je moet zorgen dat je de concurrerende inheemse boomsoorten in je bos krijgt. En als je die in je bos hebt, dan zul je zien dat het bos geleidelijk aan spontaan richting inheems bos gaat. Dat duurt natuurlijk wel even.” Bovendien zorgt de Amerikaanse vogelkers voor een voedselrijke bodem, van ‘moestuinkwaliteit’.

Deze natuurlijke insteek gebruiken we ook bij de ecosysteemaanpak binnen het project LIFE Resilias, waarbij het doel is om dominantie van invasieve exoten te voorkomen door in te zetten op het verhogen van de veerkracht van het ecosysteem met haar inheemse soorten. De Amerikaanse vogelkers is een van de voorbeeldsoorten in het project.

In onderstaande video legt Bart onder andere uit waarom de natuurlijk aanpak van Amerikaanse vogelkers een optie is en hoe dat in zijn werk gaat.

 

labels:

gerelateerd