18e Nederlandse Rondhoutveiling succesvol verlopen

24 maart 2014

De 18e editie van de Nederlandse rondhoutveiling leverde goede prijzen op voor inlandse eik en douglas. Maar ook op de minder gangbare houtsoorten werd enthousiast geboden. Uiteindelijk werden bijna alle kavels tijdens de veiling verkocht, een unicum in de historie van de veiling. De organisatie is dan ook zeer tevreden over het verloop van de veiling.

Drukte op de rolbaan
Voorafgaand aan de veiling konden potentiële kopers nog een kijkje nemen op de rolbaan, waar al het aangeboden hout uitgestald lag. Hier was het een drukte van belang. De stam met de grootste inhoud, een populier die meteen bij de ingang lag, trok veel bekijks. Nog nooit eerder werd er populier geveild op de rondhoutveiling. Later ging deze reus weg voor 90 €/kuub, een zeer goede prijs voor populier.

Goede prijs voor eik en douglas
Tijdens de veiling kwamen 351 kavels onder de hamer. Inlandse eik, douglas en acacia waren gewild. De gemiddelde prijs die voor eik werd geboden, was 175 €/kuub. Voor douglas werd gemiddeld 140 €/kuub geboden en voor acacia 190 €/kuub. De hoogst geboden prijs voor eik was 420 €/kuub. Dit was echter niet het hoogste bod per kuub  van de dag. Dat werd uitgebracht op een kavel taxushout: 500 €/kuub.

Voor elk wat wils
De grote, rechte stammen vonden vooral aftrek bij houthandelaren. Er waren echter ook kopers die op zoek waren naar bijzonder hout, met bijvoorbeeld een fraaie kromming of een bijzondere tekening. Ook deze kopers, vaak meubelmakers of houtkunstenaars, kwamen aan hun trekken, want ook in het kleinere segment was er een ruim aanbod. Een mooi voorbeeld hiervan waren twee kavels walnoot van elk zo’n 0,3 kuub, die voor respectievelijk € 150 en € 220 verkocht werden.

Nauwelijks resthout
Na een zit van 4,5 uur zat de veiling er weer op en konden de kopers hun hout gaan ophalen op de rolbaan. Aan het eind waren slechts 5 van de 351 kavels niet verkocht, waardoor het percentage niet-verkocht hout historisch laag was. De verkopende partijen kunnen dus tevreden zijn, zeker ook vanwege de goede gemiddelde prijzen. De organisatie was zeker tevreden en nodigde iedereen alvast uit voor de veiling van volgend jaar. Die staat gepland op zaterdag 28 februari 2015.

Over de veiling
De Nederlandse Rondhoutveiling is een jaarlijks terugkerende veiling voor kwaliteitshout, voornamelijk van Nederlandse bodem. De mooiste stammen uit Nederlands bos en plantsoen worden op deze veiling per opbod verkocht. De organisatie wil met deze veiling de aandacht vestigen op de hoge kwaliteit van hout uit het Nederlandse bos en ervoor zorgen dat deze kwaliteit voor de boseigenaar een goede prijs oplevert. De organisatie is in handen van de Bosgroepen, met medewerking van Helicon Opleidingen, de gemeente Arnhem en de gemeente Renkum.

labels: ,

gerelateerd