Bosgroepen nieuwsoverzicht
terug

Bosgroepen nieuwsoverzicht

Vacature: Projectmedewerker bos, natuur en landschap

Wil jij bijdragen aan een mooie leefomgeving in de regio Limburg? Ben je gedreven, word je enthousiast van de natuur en werk je graag aan projecten in een non-profit werkomgeving? Dan is dit jouw kans!

Beheer van graslanden binnen SNL

Het seizoen voor natuurgraslandbeheer staat weer voor de deur. Deelnemers van de Bosgroepen aan het landelijke Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) zijn verplicht om deze graslandbeheertypen in stand te houden en geen handelingen te verrichten of te gedogen die afbreuk doen aan de instandhouding daarvan. Gelukkig zien we bij het volgen van goed beheer veel positieve ontwikkelingen. Uit onze veldcontroles en monitoring SNL blijkt wel dat de kwaliteit van veel natuurgraslanden nog (te) laag is. Daarom passen de Bosgroepen deze beheerrichtlijnen aan.

Succesvolle OBN-veldwerkplaats 'Naar een gezonde bosgroeiplaats'

“Kan het dat er op eenzelfde bosgroeiplaats sprake is van twee totaal verschillende bosbeelden?” Die vraag stelde Leon van den Berg tijdens de OBN-veldwerkplaats aan aanwezige beheerders, beleidsmakers, onderzoekers en docenten en studenten bos- en natuurbeheer. Ja, luidde het antwoord, want de bodem bepaalt je beheer, maar met je beheer bepaal je ook de bodem. Het was een mooie opmaat naar een geslaagde dag waarbij de Bosgroepen hun kennis over hoe je tot een gezonde bosgroeiplaats kunt komen, konden toelichten.

SNL-ledenenquête: resultaten en acties

In augustus/september 2023 hebben de Bosgroepen een enquête uitgezet onder de SNL-leden. Doel was om een beeld te krijgen van hoe onze leden aankijken tegen de subsidie SNL, het uitvoeren van beheer en de dienstverlening door de Bosgroepen. Op 22 september berichtten we al dat er sprake was van een hoge respons en in zijn algemeenheid tevredenheid over de diensten van de Bosgroepen en deelname aan de SNL. Concreet hebben we naar aanleiding van de enquête onderstaande acties uitgevoerd, dan wel staan ze op de planning.

Bosaanplant bij viertal particuliere landgoederen

Bij vier particuliere leden van Bosgroep Midden Nederland planten we momenteel plantsoen aan met financiering vanuit het SPUK-programma. Het gaat om de landgoederen 't Hemeltje, Plaggenweg, Sonnevanck en een landgoed bij Kootwijk. Met de nieuwe aanplant van verschillende soorten bomen en struiken revitaliseren we deze bossen en maken we ze toekomstbestendiger.

Reuzenberenklauw in de kiem smoren

Mike Feith, beheerassistent in opleiding bij Bosgroep Midden Nederland, is deze weken bezig met het verwijderen van jonge berenklauwen. De reuzenberenklauw is een exoot die woekert en ook vervelende blaren kan geven. Daarom is het geen wenselijke soort op de meeste plekken. De jonge planten komen nu boven en zijn nog makkelijk te herkennen en te verwijderen.

Grootschalige bosrevitalisering Friesland

Afgelopen jaar is Bosgroep Noord-Oost Nederland, met provinciale subsidie voor versneld natuurherstel, gestart met werkzaamheden om de Friese bossen veerkrachtiger te maken. Het gaat om zowel bosomvorming als bosrevitalisering. Door het aanplanten en bijplanten van verschillende boom- en struiksoorten, die beter passen bij de bosgroeiplaats, krijgen we een veerkrachtiger en structuurrijker bos. De maatregelen vinden plaats bij verschillende terreineigenaren in en rond Beetsterzwaag, Sint- Nicolaasga, Bakkeveen, Oranjewoud, maar ook in Gaasterland en andere Friese streken. De werkzaamheden duren tot en met 2026.

Aanwasboringen tonen verminderde boomgroei in droge jaren

Tijdens een recente houtmeetkundige inventarisatie stuitte bosbeheerder Robbin bij een aanwasboring in een Japanse lariks op duidelijke tekenen van droogtestress. De droge zomers van 2018 en 2019 hadden voor een flinke afname in de groei van de boom gezorgd. Daarna was wel weer wat herstel zichtbaar, maar de lange termijngevolgen van de groeiproblemen door de droge periodes zijn nog onduidelijk.

Glansrol voor zomereik en noot tijdens 28e editie Nederlandse Rondhoutveiling

Afgelopen zaterdag ging 786 kuub hout, van 49 verschillende houtsoorten, onder de hamer van veilingmeester Alexander Pechtold. Alle 380 kavels veranderden van eigenaar tijdens de 28e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling. De gemiddelde prijs van het hout lag dit jaar op 290,33 euro per kuub. Ruim 30 euro meer dan vorig jaar. De bieders kwamen weer uit het hele land naar Yuverta mbo Velp, of boden thuis mee via het online systeem.

Martijn Bergen nieuwe regiobeheerder Utrecht en Holland

In februari is Martijn Bergen gestart als regiobeheerder Utrecht en Holland bij Bosgroep Midden Nederland. Hij is een zeer ervaren bos- en natuurbeheerder en was de afgelopen jaren bij het Utrechts Landschap verantwoordelijk voor het beheer van ca. 3700 hectare aan bos- en natuurterreinen. Hij stelt zich graag voor.